Ruim vier maanden geleden zijn we verhuisd. Van een middelgroot stadje naar een piepklein dorpje. Binnen die vier maanden hebben we gemerkt dat er allerlei verhalen in dit dorp te beluisteren zijn. Geen grote meeslepende verhalen, maar kleine, met aandacht voor wat er dichtbij is. Verhalen over de school waarin wij nu wonen, van een klomp die ergens nog verborgen moet liggen vlakbij de muur van het oudste gedeelte, verloren bij de opening van de school. Vondsten op zolder die leidden tot verhalen over petroleumkachels of het voeren van een schooladministratie tijdens oorlogstijd.
Heel veel verhalen zijn en worden verzameld in het archief van het dorp dat minutieus wordt bijgehouden. Uitnodigingen voor huwelijken, geboortekaartjes van kinderen, een krantenbericht over de laatste kruidenier in het dorp, enthousiaste interviews over mooie initiatieven waarbij de bewoners het dorp op de kaart zetten.
Langzamerhand worden we deel van het verhaal van het dorp, doordat mensen ons deelgenoot maken van hun verhalen. En hopelijk kunnen wij op onze beurt weer verhalen verzamelen van wat er in en rond de school gebeurt en zo een nieuw hoofdstuk kunnen toevoegen aan het verhaal van V.

Jasja Nottelman