7evende hemel

Geloof in beweging - Spiritualiteit die aardt - Verhalen die boeien

Een geslaagde dag


25 jaar 7evende Hemel

Verhalen van een nieuw begin

Verhalen van een nieuw begin

Een jubileum is een goede reden om vooruit te kijken. Dwars op de golven van de corona-hectiek, de nijpende klimaatcrisis en de groeiende polarisatie, vertellen, dansen en spelen we ons richting hoop en verwachting. Dat doen we met ‘verhalen van een nieuw begin’, de...

Lees meer
Een jubileum is een goede reden om vooruit te kijken. Dwars op de golven van de corona-hectiek, de nijpende klimaatcrisis en de groeiende polarisatie, vertellen, dansen en spelen we ons richting hoop en verwachting.

Dat doen we met ‘verhalen van een nieuw begin’, de vier geboorte- of wordingsverhalen uit het evangelie naar Mattheüs (hoofdstuk 1-2).

In workshops werken we met thema’s als ontregelen, dromen, eer bewijzen, een andere weg gaan, herinneren, verwachten, wakker worden, vluchten en anders terugkomen.

Ook krijgen vijf figuren van dat begin theatraal stem: Rachab, Ruth, Bathseba, Maria en Jozef.

Het boek dat aan de basis ligt van deze dag is Het visioen van Mattheus, de wording van een nieuwe gemeenschap. Het boek zal op de Open Dag te koop zijn.

Workshops

Anders terugkeren

(bibliodrama; Bas van der Berg)
De Wijzen uit het Oosten volgen een vreemde ster. Zo ontmoeten zij koning Herodes en een bijzonder kind. Zij keren terug langs een geheel andere weg. In deze workshop onderzoeken we via drama en spel de vraag: hoe zijn de sterrenkijkers innerlijk veranderd door deze bijzondere reis?

Vluchten en terugkeren

(creatief schrijven; Bas van den Berg)
De vlucht van Jozef en Maria naar Egypte is in de kunst vaak verbeeld. Wat hebben zij onderweg ervaren? Hoe beleefden zij hun terugkeer? In deze workshop creatief schrijven verplaatsen we ons in Maria of Jozef. We zoeken hun verhalen op, brengen die naar buiten en delen die met elkaar.

Geboorte van gemeenschap

(bibliodans; Leonie van Straaten)
Leven is verlangen naar verbinding. Dit verlangen gewaarworden kan ons leiden naar een waagstuk: verbond ontvangen. We onderzoeken in dans het verlangen en de zoektocht naar verbond. We kijken welke bewegingen er opkomen bij ‘ik’, bij ‘jij’ en bij ‘wij’ en wat dit met ons verlangen doet. We laten namen van voorouders klinken en daarbij beweging opkomen. Wie weet, wordt er in deze workshop gemeenschap geboren!

Gave, opgave en overgave!

(bibliodrama; Cocky Fortuin-van der Spek)
Hoe vind je in een spannend dilemma de weg naar een ander? Wie of wat is je daarin tot hulp? We verkennen deze vragen in een kritieke levensfase van Jozef en Maria.

Over wijzen die eer bewijzen

(bibliodans; Riëtte Beurmanjer)
Wat is dat: eer bewijzen? Hoe doe je dat: respect betonen? Wie wil je eer bewijzen en waarom? We gaan na welke bewegingen horen bij: eer bewijzen. We leven ons dansend in het verhaal van de wijzen die eer bewijzen aan een goddelijk kind. Gaandeweg ontdekken we een antwoord op deze vragen.

(Op) wie volg je?

(theater; Kees van der Zwaard)
De eerste woorden van het Evangelie van Matthéüs zijn schijnbaar objectief: ‘Overzicht van de afstamming…’ Mijn ervaring is dat het antwoord op de vraag ‘wie volg je?’ vaak te maken heeft met ‘op wie volg je?’. De weg die je gaat wordt (ook) bepaald door waar je vandaan komt en door wie je voor zijn gegaan. Hoe persoonlijk is je plek in de generaties? Hoe wordt geschiedenis heel – heilsgeschiedenis? Een theatrale verkenning van de rij, het geslachtsregister.

Het ritmisch spel van taal en klank

(muziek en ritmiek; Gottfrid van Eck)
In deze workshop gaan we experimenteren met bodypercussie, percussie-instrumentjes en boomwhackers. Zowel in een grote groep als kleinere groepjes gaan we composities maken vanuit een beat of groove, een herhaald ritmisch patroon. In het geboorteverhaal van Mattheüs 2: 13-23 zien we veel actie en emotie. We gaan op zoek naar de ritmiek van dit bijbelverhaal en proberen daar een passende beat bij te maken die het verhaal kleurt en muzikaal ondersteunt.

Wijken, blijven en opstaan

(bibliodans; Susanne de Jong-Tennekes)
Soms moet je uitwijken om koers te houden. Soms sta je op om te kunnen blijven dromen. Soms kom je terug, maar op een andere plek. Jozef neemt het kind en zijn moeder, en vlucht naar Egypte. Zo bewaart hij het kind, – het kostbaarste en kwetsbaarste dat hem is toevertrouwd. Hoe bewaren wij het kostbare en kwetsbare dat ons is toevertrouwd? Welke bewegingen helpen daarbij? In welke richting zoek je het? En waar kom je terecht?  We onderzoeken het in bibliodans.

Het verhaal in beeld gebracht

(kijken naar kunst; Anette Sprotte)
De episode van de komst van de zieners leest als een ouverture in een opera waarin reeds thema’s aan de orde worden gesteld die later in het evangelie uitgebreid aan de orde komen. Het verhaal over de wijzen heeft talloze kunstenaars geïnspireerd. In deze workshop kijken we naar verschillende afbeeldingen die onze ogen willen openen voor de betekenis van dit bijzondere verhaal.

Nieuwe wendingen

(clownerie; Joyce Schoon)
De geboorte van Jezus gaat gepaard met ontregeling en verwachting. Iedereen raakt een beetje van de leg. Alles krijgt een nieuwe plek, nieuwe betekenis.
In deze speelse workshop gaan we nieuwe wendingen verkennen vanuit de clown. We gaan spelen met ontregelen en ordenen, met go-with-the-flow en tegen-de-stroom-in, met huiver en verwachting. De clown is het kleine kind in ons dat de wereld verwonderd en transparant tegemoet treedt. Open en nieuwsgierig maakt de clown contact met de wereld en de medespelers.

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Vriend van de 7evende Hemel worden?

Als je de 7evende Hemel wilt steunen kun je je voor 25 € of meer (per jaar) aansluiten bij de vrienden van de 7evende Hemel. Je krijgt dan de nieuwsbrieven, die je op de hoogte houden van alle activiteiten, nieuwe trainingen en workshops. Bovendien krijgen vrienden reductie op de tweejaarlijkse Open Dag.

Vul onderstaand formulier in om je aan te melden.

Ik wil vriend worden

15 + 4 =

Stichting de 7evende hemel
Email: info@7evendehemel.nl
Tel: 06 150 226 47

KvK: 30209525
Bank: NL73 TRIO 0379 2638 74

Cookie beleid

Contact voor vragen, administratie en nieuwsbrief
p/a Anton Stegeman
E-mail: info@7evendehemel.nl